Seite wählen

Családunk birtokai a világörökség részének megválasztott Erdõbénye, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr és Tarcal történelmi, kiváló fekvésű dűlőiben találhatók. Tulajdonunkban kb. 10 hektár szőlőterület van, amelybõl 6,5 hektárt művelünk, a többi telepítés alatt áll. A közelmúltban Erdõbényén a szép nevű Mulató-hegyen fejeztük be a szőlőtelepítést. A pincében hagyományosan késői szüret után, teljesen hagyományos módon dolgozzuk fel a termést. A must erjesztése és tárolása a történelmi gyökereknek megfelelően elsősorban tölgyfahordókban történik. Boraink így kapják meg az egységesen oxidativ, más borvidék boraival nehezen összetéveszthető szín- és ízvilágot.

Családi vállalkozásunk 1998 óta működik. Családunk birtokában jelenleg 4 működő pince van. Ebből Bodrogkisfaludban egy 13. századi 25.000 literes pince, valamint két kisebb átmeneti tárolópince van. Központi pincénk az erdőbényei Illés Pince. Borházunk előtt ágazik háromfelé az az út, ahol Szegilong, Tolcsva és Abaújszántó felé juthatunk el, a déli Zemplén legszebb tájain haladva.

Borházunk megválasztásakor döntő volt, hogy megítélésünk szerint Erdőbénye a Hegyalja egyik gyöngyszeme, csodálatos adottságokkal, büszkeségre méltó gazdag történelemmel. Erre utal, hogy Erdőbénye környékének és dűlőinek majdnem mindegyikéhez monda fűződik. A település komoly jövő előtt áll, a benne rejlő lehetőségeket egyre több vállalkozó ismeri fel és hasznosítja.

Az Illés Pince igen széles borkínálattal rendelkezik, ami több tényezőnek is köszönhető. A pince hat, a tokaji borvidékre jellemző szőlőfajtával dolgozik, melyek a következők: furmint, hárslevelű, sárga muskotály, kövérszőlő, kabar, zéta. A pincében különféle szárazsági fokú, illetve elkészítésű módú bor készül a száraztól és félszáraztól kezdve a félédes, édes, késői és januári szüretelésű borokon egészen az aszúig és eszenciáig. A szortimentet az is bővíti, hogy sokféle évjáratú bor van a pincében az 1-2 éves bortól kezdve egészen a 20-30 éves muzeális tételekig.