Seite wählen

Fazekas Lajos Nádudvaron született, jelenleg is ott él és alkot. A mesterséget édesapjától, id. Fazekas Lajostól tanulta, de alkotói tevékenységére nagy hatással volt a nagypapa munkássága is. A Fazekas család háromszáz éve folytatja a fazekas mesterséget és lényegében évezredek kultúrája él tovább Nádudvaron a népi fazekasságban. Fazekas Lajos családi nevével a fazekas mesterséget is örökölte. Az apai műhelyben megszerzett mesterségbeli tudást művészi szinten fejlesztette tovább, figyelembe véve a kor esztétikai követelményit. Munkásságának kiemelkedő teljesítménye volt az a 100 darabból álló kollekció, melyet 1972-ben készített el. A kollekció tartalmazza az általa fontosnak tartott hagyományos formákat és díszítő elemeket. Számtalan hazai és nemzetközi kiállításon mutatta be alkotásait, a családi műhelyben tanultakat saját kutatásai során felfedezett újításokkal kiegészítve. Alkotásai között megtalálhatók a legkisebb méretű edények, és a nagyméretű díszedények, „mesterremekek” egyaránt. A családi hagyományokra jellemző díszítőrendszert nem bontja meg, formai változtatásokat a funkcióhoz és az esztétikai követelményekhez igazodóan tesz. Újabban mázas, főzőedények készítésével is foglalkozik, alkalmazkodva a 21. századi igényekhez. Fontosnak tartja, hogy a szakemberek és a „kívülálló” érdeklődők is minél többet tudjanak meg a nádudvari fazekasságról. Ennek érdekében alakította ki reprezentatív bemutató műhelyét. Évek óta gyűjti a család által készített kerámiákat, létrehozta a család alkotásait bemutató múzeumot.

• 1966-ban megkapta a népi iparművész címet.
• 1987 – 1991. között a Népi Iparművészeti Tanács tagja.
• 1990 Hajdú-Bihar megye Alkotói Díja.
• 2000 Nádudvar Város Pro Urbe Díja.
• 2001 Hajdú-Bihar megye Bocskai István Díja
• 1982-ben magas művészi szinten létrehozott alkotásaiért, a nádudvari fazekas hagyományok feltárása érdekében kifejtett tevékenységéért a Népművészet Mestere címet kapta.

Fazekas Lajos a Düsseldorfi Magyar Napokon lányával, Fazekas Viktóriával együtt vesz részt. A Fazekas család gyönyörű alkotásait a vásáron nem csak megcsodálhatják és megvásárolhatják, de a gyermeksátorban a fiatalok és felnőttek is kipróbálhatják az agyagozás, a korongozás mesterségét. Fazekas Viktória rendszeresen tart kézműves táborokat német nyelven is, erről is tájékozódhatnak a standon.

 Fazekas Viktória a gyermeksátorban népi játékok olimpiájával és érdekes kvízjátékkal várja a gyermekeket!